Melatonin – dit naturlige søvn hormon

19 januar 2020
Astrid Pedersen
Melatonin – dit naturlige søvn hormon

Melatonin bliver i brede kredse kald for søvn hormonet, idet det er et signal stof, som især udskilles om natten. Melatonin regulerer din søvn cyklus, og dermed din døgn rytme. Hormonet frigives primært fra kogle kirtlen, og frigivelsen betinges i høj grad af belysningen.

Det er derfor, at du bør slukke for alle skærme – tv, tablets computere og smartphones – ved sengetid, hvis du ønsker en lang og sund nattesøvn. Lyset fra disse kilder minder nemlig meget om dagslys, og hindrer udskillelsen af melatonin. Resultatet kan være, at du får svært ved at falde i søvn, og at du – hvis det endelig lykkes – vågner træt og uoplagt næste morgen. Forstyrrelsen i balancen mellem melatonin og serotonin, som frigives i dagtimerne, kan være depressive tilstande og mangel på energi.

Kan jeg få melatonin på pilleform?

I visse lande fremstilles melatonin syntetisk og kan bruges som kost tilskud ved kortvarig behandling af søvnløshed eller søvn besvær. Disse tilstande kan eksempelvis optræde i forbindelse med jet lag eller natarbejde. I Danmark er salg af melatonin som håndkøbs medicin ikke tilladt på grund af de meget strenge regulativer, som omfatter kost tilskud og natur lægemidler.

Hvordan få jeg melatonin gennem kosten?

Hvis du ønsker dig en sundere søvn, mere energi i hverdagen og et bedre humør, bør du først og fremmest sørge for at droppe alle skærme mindst et par timer før du skal sove. Dit soveværelse bør være mørkt og køligt, uden for mange forstyrrende elementer. Du bør undgå at spise tæt på sengetid. Og så bør du balancere din kost, så at du får rigeligt med protein gennem naturlige kilder, for eksempel kød, fjerkræ og mælkeprodukter. Du kan eventuelt supplere din kost med Tryptofan, som fås som kost tilskud, og som fremmer dannelsen af såvel melatonin som serotonin.

Du kan læse mere om melatonin på melatoninguide.dk

 

Flere Nyheder