Lær at kende forskel på angst og stress symptomer

Lær at kende forskel på angst og stress symptomer

Lider du af uforklarlige og belastende smerter i hoved eller mave, en tendens til konstant bekymring og frygt, og momentane anfald af svimmelhed eller uklarhed? Har du tendens til at blive hurtigt irriteret eller ryge op i ”det røde felt” med hjertebanken, høj puls og øget sved tendens til følge? Og oplever du ofte søvn- og koncentrations besvær, affødt af tankemylder, som ikke vil høre op? Så er der gode indikationer for, at du enten er ramt af stress eller af en angst lidelse.

Hvad er forskellen på stress og angst?

Stress og angst er begge lidelser, som i det lange løb kan have ganske alvorlige følger, og i sidste ende kan være nærmest invaliderende. Mange tusind mennesker bliver hvert eneste år langtids sygemeldt med arbejdsrelateret stress, og et alt for stort antal bliver indlagt på hospitalet med stress. En rigtig stor del af disse mennesker kommer aldrig tilbage på arbejdsmarkedet igen.

Der er altså rigtig godt grund til at tage stress meget alvorligt, og være opmærksom på hvad kroppen prøver at fortælle. Men der er mindst lige god grund til omhyggeligt at skelne mellem stress og angst, for selv om stress symptomer og angst symptomer på overfladen nærmest er identiske, er lidelserne forskellige – og skal derfor behandles forskelligt. Hvor stress anses som værende betinget af udefra kommende faktorer, og behandles ved at fjerne den stress ramte fra det stress fremkaldende miljø, er angst en decideret psykisk lidelse – og skal behandles som sådan.

Angst vil ikke gå over, fordi man placerer den angst ramte på afstand af sit vante miljø. I stedet skal angst behandles med terapi, som kan berolige og bevidstgøre den angst ramte. Samtidig sættes han eller hun i stand til at bearbejde sin angst og leve med den, uden at angsten behøver at styre vedkommendes liv.

Læs mere på angstekspert.dk