Grundskyld eller ejendomsskat – er det det samme?

29 november 2020
Camilla Skøtt
Grundskyld eller ejendomsskat – er det det samme?

Nogen snakker om grundskyld, andre snakker om ejendomsskat – men er det egentlig det samme? Det kigger vi nærmere på i denne artikel, så sæt dig godt til rette, læs med og bliv klogere.

Hvad er grundskyld? Det spørgsmål kan vi starte med at besvare – det er nemlig enkelt: Grundskyld er en skat, du betaler til den kommune, du bor i, hvis du er boligejer. Den beregnes på baggrund af værdien af din grund uden bygninger, og den enkelte kommune kan selv bestemme, hvor høj skatteprocenten skal være – dog skal den ligge mellem 1,6 og 3,4 procent.

Hvad er så ejendomsskat? Det spørgsmål kan vi også svare på – det er nemlig lige så enkelt. Ejendomsskat er det samme som grundskyld.

Så for at svare på spørgsmålet i overskriften: Ja, grundskyld og ejendomsskat er det samme.

Men hvorfor er der så denne forvirring omkring de to begreber? Det er enkelt – det er fordi, der også er noget, der hedder ejendomsværdiskat. Og hvad er så det? Det tager vi et kig på efter billedet.

Hvad er ejendomsværdiskat?

Uanset om du ejer et stort eller lille hus, en ejerlejlighed eller en fritidsbolig, så skal du betale ejendomsværdiskat. Det er en skat, der beregnes på baggrund af både værdien af din grund, men også værdien af de bygninger, der ligger på den – og skatten betales til staten, ikke til kommunen.

Ejendomsværdiskatten er én procent af værdien op til 3.040.000 kr., og yderligere tre procent af alt, hvad der overstiger det beløb. Jo mere du ejer, jo mere skal du altså betale i skat – præcis som du skal betale mere i skat af din løn, hvis du tjener rigtig meget.

Grundlaget for ejendomsværdiskatten er en vurdering foretaget af skat, men lige nu er et nyt system undervejs, og derfor tages der i øjeblikket udgangspunkt i vurderingerne fra 2011.

Vil du vide mere, så læs mer her: https://husblog.dk/ejendomsskat-vs-ejendomsvaerdiskat-bliv-klogere-paa-din-boligskat/.

Flere Nyheder